Zaterdag 16 juni was het dan weer zover, we moesten weer aan de wok, om te laten zien wie er dit jaar de lekkerste gamba`s kan wokken. Hier ging al heel wat aan voor af op de watts app groep van het bestuur. Ook dit jaar ging het tussen Jaap, Tinie, Hendrik, Marten, en Lubbert- Jelle. Op de groep was al meegedeeld dat er dit jaar wat ging veranderen in de beslissingen van de jurering, als er iets geregeld word door Hendrik en Jaap moet je er rekening meer houden dat er aanpassingen komen. Zelf dacht ik dat er een categorie bij kwam op het jurering papier, “Geur/kleur/smaak/opmaak” . Als je met deze wedstrijd meedoet mag je wel een gestel hebben van een olifant. Laatste jaren wordt het al serieuzer, en moeilijker om in de top drie te blijven. Ongewild zit je er toch wel al twee weken meebezig voordat de gamba zaterdag aanbreekt. Zelf had ik deze week de nachtdienst gehad, en had wel zin in bankzaken op zaterdag middag, maar ja dat gaat ten koste van de voorbereiding van m`n gamba`s, dus heb m`n schoonheid slaapje maar opgegeven. Had besloten om gewoon het klassieke gamba recept weer te gebruiken, was vorig jaar nog goed voor de 1ste plaats, dus wilde er niets aan wijzigen. Om aan de drie categorieën te kunnen voldoen geur kleur en smaak, maak ik m`n gamba`s ook in drie stappen klaar. M`n complimenten gaan naar Hendrik want ook dit jaar had hij prachtige mooie gamba`s afgeleverd, allemaal dezelfde maat, dus nemen ook evenveel kruiden en dergelijke op, en geven geen problemen op in de pan met het omdraaien van de jongens. Nadat m`n gerecht klaar was liep ik er nog wel een keer of vijf boven te wapperen met m`n handen of de walm die er afkomt naar behoren is. Klaar is het product, nu op naar de gamba locatie.
Bij het betreden van de achterstraat van de familie Taal leek het wel of ik opgenomen werdt in het programma van “ Heel Holland Wok`t ”, ja als je titel moet verdedigen dan voel je de druk op je schouders, nu kunnen Jaap en ik er langzamerhand wel mee omgaan, maar toch al die loerende ogen naar m`n schaaltje, heb ze gauw onder m`n shirt gehouden, voordat ze van kleur verschieten. We begonnen deze zonnige middag met een heerlijk bakje koffie om de spanning te doorbreken. Langzamerhand kwamen de wokkers en juryleden binnen, en werd het een gezellige boel, oude herinneringen werden weer even opgehaald van de voorgaande editie`s van de gambawedstrijden. De voorzitter van de jury Frans Buter het krulletje, vertelde nog dat hij Jannie op een cursus geranium stekken heeft gezet, en dat het daarbij het haar goed af gaat, hij zei dat het fantastisch is als zij bezig is met de geranium. Maar dat even terzijde ieder heeft recht op een mooie hobby. De wokkers tasten elkaar ondertussen af, een knipoog of een vriendelijke boks, de spanning was op te snijden. Alleen Tinie bleef er rustig onder, Hendrik zat te schuiven van de zenuwen, keek steeds op z`n horloge, nog even en dan moeten we echt beginnen zei hij, Jaap knikte instemmend. Ik dacht nog we kunnen toch aan de slag. Klokslag vijf uur werden de bokken van de schapen gescheiden, de wokkers naar binnen en de juryleden aan de grote tafel op de ruime achterstraat. Nu bleek dat er andere juryleden waren uitgenodigd, maar dat die niet op kwamen dagen, gaat mij eigenlijk een beetje te ver dit, want de basis is eigenlijk dat het leuk en gezellig moet zijn, en dat is het al vijf jaar, samen bestuur en activiteiten commissie. Gelukkig dat de oude jury evengoed wel opkwam draven. Ook dit jaar kregen ze de instructies over hoe regels dit jaar zijn, van Hendrik. In de keuken waren intussen de wokkers en butler Bert Verolme gezellig bij elkaar, spanning was om te snijden. Vijf wokkers en vijf briefjes op de tafel, de briefjes moeten uitmaken wat de volgorde is om te beginnen. Marten pakte nummer 1, Ik zelf nam nummer 2, Hendrik nummer 3, Tinie nummer 4 en Jaap nummer 5, en z`n gezicht glom van vreugde want hij had de gunstige uitgangpunt. Nu ja er kon nog van alles gebeuren tijdens het wokken.Nummer 1 Marten stond op en maakte zijn schaaltje open, en ging aan de slag. Onder toeziend oog van de andere wokkers, Tinie maakte de juryschaaltjes klaar en zette die op een groot dienblad, Bert de butler voorzag de wokkers van een drankje, want de tempratuur liep door Marten op in de keuken. Wel gezellig zo, Marten was klaar en overhandigde de wedstrijd gamba`s aan Tinie Taal zodat die ze in de schaaltjes legde. Zeven keer twee gamba`s op het dienblad. En wij kregen van Marten de rest van de gamba`s om te proeven, en Marten had dit jaar ook gekozen voor de klassieke Gamba, dat zag ik direct, en Marten vertelde dat hij dit jaar als basis had gekozen voor een zakje Verstegen van de Jumbo, Scampi & Garnalen , licht pittig met de zoete smaak van Knoflook. Nu vertelde ik aan Marten dat de basis van mijn recept ook dit zakje was. Als de oude Verstegen het had geweten dat hier op Urk zo`n gezellige wedstrijd zou gehouden worden had hij er misschien nog beter z`n best opgedaan. Marten had goede gamba`s gemaakt mooi bruin van kleur en pittig, maar daar kennen we Marten wel voor. Nu was het de beurt aan mij om mijn kunsten te laten zien, nu daar kan ik kort over zijn. Hetzelfde als Marten met als enig verschil mijnen waren lichter van kleur en iets zoeter. Intussen was de fotografe Mieneke de Magneet binnen, en tester van de gamba van Marten en van mij, en zei dat ze voor marten z`n gamba zou gaan. Nu was het de beurt van Hendrik. Hendrik was èèn en al concentratie, liep naar de gang en pakte daar een weekend tas, ik dacht nog hij blijft hier zeker overnachten, de tas puilde uit van de attributen. Net als Herman de Blijker gebruikt hij zijn eigen pan, eigen olie enz. Naar verluid heeft hij in de voorbereiding diverse recepten opgedaan, had tijdens een etentje in het verre Friesland heerlijke gamba`s gegeten, en die waren zo lekker dat die de smaakpupillen van Linda prikkelden, terwijl Linda geen gamba`s lust, ze kwam tijdens dat etentje bijna zover om er eentje te proeven. Maar omdat de chefkok het recept niet wilde geven moest Hendrik over naar wat anders. Bloem ketjap, zoete chili, er kwam zoveel uit de weekend tas . Jaap zei nog, hoe hou je alles uit elkaar, de volgorde van de vele ingrediënten. Nu ja Hendrik had alles onder controle zei die. Snijplank erbij om een Lente uitje te snijden. Het kon nog net want een week later zou de zomer intreden, 21 juni immers dus het uitje kon nog, al is het tegen z`n eigen regels in. Maar het geeft niet, ik lij in stilte. Ik besefte wel dat het moeilijk zou worden, om de titel te behouden nu ik dit allemaal zag, om Hendrik de ruimte te geven werd de tafel in de keuken iets opgeschoven en het aanrecht leeg geruimd. De gamba`s van Hendrik gingen voor diploma A en B, hij wokte zijn menu in twee stappen, hij was na de eerste keer nog niet tevreden. Eigenlijk moest hij gediskwalificeerd worden omwille van de tijd, maar vooruit we pasten het gedoogbeleid maar weer toe. Uiteindelijk overhandigde hij de wedstrijd gamba`s aan Tinie zodat die ze kon verdelen en de mooiste gamba`s werden op de schaaltjes gedaan, en ook wij konden proeven. En het resultaat komt in de categorie verrassing menu te staan dat was de mening van de andere wokkers. Mooie kleur goede balans voor een verrassing. Al had het Kamper uitje wel de overhand in dit gerecht. Nu was het de beurt van Tinie, en Tinie zei heel bescheiden ik heb ook een verrassing menu, ondertussen bracht Bert weer een drankje binnen, want de tempraturen waren ondertussen net als op de fabriek waar ik werk. Slagvaardig ging Tinie van start, uiteraard nam ze haar eigen pan waar Marten en ik ook in hadden gewokt , onder toezien van Mieneke want ja in een ongelijke strijd trekken vrouwen toch naar elkaar toe. En het verrassingrecept van Tinie mocht er ook zijn, hup op de schaaltjes en naar de jury, Bert bracht ze naar de voorzitter van de jury en die verdeelde ze aan de andere juryleden, onder toezicht oog van de commissie die de jury op haar beurt de weer controleert , zoals je inmiddels begrijpt, dit gaat er echt om tijdens de wedstrijd. Nu was het de beurt aan de man die het me ieder jaar weer lastig maakt, Jaap Taal is de naam van de wokker. En ook hij had geen klassiek gamba`tje, dus ook een verrassing. Hij had een papje gemaakt deze keer, en daar gingen de gamba`s door. Dit resulteerde in een krokant laagje op z`n gamba`s, de smaak ging iets uit van kibbeling. Mieneke wist het nu ook niet meer, ze zei wat is dit moeilijk, en dat is zo er stonden vijf bakjes op de tafel met allemaal een verschillend recept op allemaal dezelfde gamba`s. Jaap z`n schaaltjes gingen ook naar buiten, om te laten bejureren. Het zou ons allemaal benieuwen wat het dit jaar zou worden. De Jury bestond dit jaar uit zeven personen, dus zo wie zo zouden we meer punten krijgen dit jaar. Even de voorstellen : Voorzitter F de Krul , Kees Woord , Willie Hoekman, Teun Loosman, Ina de Boer, Fokke Snoek en Anneke Verolme. De voorzitter presenteerde de uitslag samen met Mieneke Loosman. Twee klassieke menu`s tegen drie verrassing menu`s .
Op nummer 5 geëindigd Hendrik Bakker met 146 punten.
Op nummer 4 geëindigd Tinie Taal met 153 punten
Op nummer 3 en gedeeld op nummer twee met 155 punten Marten en Lubbert- Jelle.
En op nummer 1 met tien punten verschil 165 punten Jaap Taal.
Te vermelden is het feit dat Marten en Lubbert-Jelle hetzelfde aantal punten heeft gekregen van de jury, wat dan ook inhoudt dat de oude jury haar werk goed en zuiver heeft gedaan , immers ze hadden ontwetend van elkaar dezelfde kruiden gebruikt. Jaap volgend jaar ga ik de revanche aan, geniet dit jaar maar van mijn beker. Prachtige uitslag van een schitterende mooie middag .